Feestelijke opgevulde kalkoen met een sausje van dragon en mosterd

Ingrediënten

  • 1 stuk feestelijke opgevulde kalkoenfilet
  • 100 gr hoeveboter
  • 250 gr bruine champignons
  • 2 sjalotjes fijngesneden in blokjes
  • 1 teentje verse look
  • 1 botje verse dragon
  • 2 eetlepels bruine fond (Knorr)
  • 100 gr in blokjes versneden gerookt spek
  • 1 eetlepel graantjesmosterd
  • scheutje witte wijn
  • 25 cl room 35%
  • 5 kroketjes van aardappelen per persoon
  • 4 stronkjes grondwitloof
  • klontje boter voor de saus
  • peper, zout, nootmuskaat

Bereidingswijze

OPGEVULDE KALKOEN

Bak de opgevulde kalkoen in 25 gr hoeveboter tot deze goudbruin is. Zet deze daarna in vuurvaste schotel in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende ongeveer 45 min, dit tot een kern van 72°C. Bij de gaarheid dede kalkoen wat laten rusten, zodat de sappen loskomen. Snij daarna in sneden van 1,5 cm

CHAMPIGNONS & WITLOOF

Snij de champignons in blokjes en stoof deze aan in 25 gr hoeveboter met 1 gesnipperde sjalot en de look tot deze goudbruin gekleurd zijn. Kruid af met peper zout.

Stoof het witloof aan in 50 gr hoeveboter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Als de witloofstronkjes gekleurd zijn, bevochtigen met wat water en laat deze verder garen in vuurvaste schaal in de oven op 170°C.

KROKETJES

Aardappelkroketjes afbakken op 180°C tot deze goudbruin zijn.

SAUS

Eén sjalot aanstoven met de gerookte spekblokjes, de versneden dragon, graantjesmosterd en bevochtigen met de bruine fond en de room. Dit alles laten inkoken tot een gebonden saus

Werk af met een klontje hoeveboter. Alles dresseren op een warm bord.

 

Eet smakelijk!