Is rood vlees ongezond?

Is vlees eten ongezond?

Het wordt steeds vaker beweerd: vlees eten is ongezond en slecht voor het lichaam. De waarheid is echter veel genuanceerder dan dat.

Belangrijke leverancier

(Rood) Vlees is een belangrijke leverancier van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om fit en gezond te blijven. Het bevat hoogwaardige eiwitten en vitamines. Vlees is een belangrijke bron van vitamines zoals B1, B3, B6 en B12 en ijzer en zink. Vlees past binnen een gezonde maaltijd.

Schrap je vlees uit je voeding, dan kan je op termijn een tekort aan voedingselementen ontwikkelen. Dat kan heel wat negatieve effecten hebben, zeker bij kinderen, adolescenten, vrouwen en senioren. Zij lopen sneller het risico een ijzertekort te ontwikkelen. Zij horen dus extra aandacht te geven aan een evenwichtige maaltijd met daarin ook voldoende vlees.

Voedselconsumptiepeiling

Uit een voedselconsumptiepeiling uit 2004 blijkt dat amper 1/5 van de Belgen voldoende vitamine B1 en B5 binnenkrijgen. Vooral adolescenten scoren slecht, wat erg zorgwekkend is. Zij zijn nog in volle groei en ontwikkeling en hebben er dus grote baat bij voldoende essentiële vitamines binnen te krijgen. Een stukje vlees binnen een evenwichtige voeding zorgt ervoor dat je de nodige voedingsstoffen kunt opnemen, waardoor je niet het risico loopt tekorten te ontwikkelen.

Evenwicht is belangrijk.

Zoals ook bij andere eet-en voedingspatronen geldt dat je niet overdrijft. Te veel of te weinig, is schadelijk. Het volstaat kleine(re) porties tot je te nemen, vlees en vis af te wisselen, alsook bv. voldoende peulvruchten in je voeding te voorzien. Naast eten geldt natuurlijk ook dat je algemene levensstijl moet volgen. Ook die moet gezond genoeg zijn. Dus ook genoeg fuit en groenten, melk en granen zijn belangrijk.

Conclusie?

(Rood) vlees eten is helemaal niet ongezond. Het is zelfs een belangrijk onderdeel in je maaltijden. Het voorziet je van belangrijke voedingsstoffen die je helpen je lichaam gezond en in balans te houden. Vlees bevat een bron van essentiële vitamines en eiwitten. Eet dus voldoende vlees, maar wissel af en streef naar een algemene gezonde levensstijl.

 

 

 

 

48434092_s.jpg

Deel deze pagina: