Hoe maak ik ribbetjes klaar?

Het lijkt voor velen een "koud kunstje", ribbetjes klaarmaken. De BBQ op en hop: klaar; Maar is het wel zo? We geven je hier enkele tips om de perfecte en meest malse ribbetjes klaar te maken.

Malse ribbetjes klaarmaken? Dat doe je zo:

Idealiter zijn ze perfect zacht, enorm smaakvol met een licht krokant korste en zalig om op te peuzelen. Maar hoe doe je dat nu? Hoe maak krijg je de ribbetjes tegelijke zacht en sappig vanbinnen en ook met een krokante korst vanbuiten? Hier is ons geheim.

HOE MAAK IK DE RIBBETJES KLAAR

Als je de ribbetjes recht van de slager komen, moet je ze eerst nog wat "voorbereiden": 

  • droog de ribbetjes met wat keukenpapier en snij het overtollige vet weg. 
  • verwijder het vlies. Dit is essentieel als je ribbetjes wil klaarmaken. Steek de botte kant van het mes tussen het vlies en het eerste botje aan de dikke kant van de ribbetjes. Trek dan voorzichtig het vlies los in de richting van het smalle deel.

Schroei de ribbetjes aan beide kanten dicht in een pan met een beetje boter erbij. Zo krijgen de ribbetjes al een mooi goudbruin korstje. Smeer in met nog wat boter en kruid bij waar gewenst. Leg de ribbetjes op een ovenplaat en zet ze zo in de oven.

Wil je extra krokante ribbetjes?  haal 10 minuutjes voor tijd de ribbetjes uit de oven en strooi er een laagje broodkruim op. Daarna kunnen ze opnieuw 10 minuutjes de oven in. Wil je het echt nog krokanter? Dan kan je ontbijtgranen gebruiken. 

RIBBETJES KLAARMAKEN OP DE BBQ

Geef toe, wat is leuker dan buiten barbecuen bij lekker weer? En daar horen natuurlijk altijd ribbetjes bij. Hier enkele manieren om ze om te toveren tot een ware lekkernij:

  • direct grillen: zo barbecueën we meestal, het vlees rechtstreeks boven de kolen leggen. Let er wel op dat het rooster extra hoog ligt, want anders heb je vlug aangebrande ribbetjes. 
  • indirect grillen: dit kan je toepassen als je een BBQ met deksel hebt. Leg alle kolen aan één kant van de BBQ, en het vlees aan de andere kant. Zet een aluminium schaaltje om druipend vet op te vangen. Om te vermijden dat het vlees uitdroogt, kan je het schaaltje vullen met wat vocht (bv water of een smaakmaker zoals bier) 

Let op: smeer de ribbetjes op de BBQ regelmatig in met wat marinade. Elke 5 minuutjes en dan ook even omdraaien.

 

 

C5DK_BLOG_uID-1_Thumb_cID-463.jpg

Deel deze pagina: