Hoe bak ik de perfecte kotelet?

"Elke keer ik een kotelet bak, valt die te droog uit.  Hoe komt dit toch?" Hier enkele tips om de perfecte kotelet te bakken.

Hoe bak ik de perfecte kotelet?

Het loopt vaker mis met een varkenskotelet dan we willen, dus: wat doe je er aan? 

5 tips voor een sappige kotelet

1. Zorg er voor dat je een pan met dikke bodem gebruikt. Heb je een kleine kotelet? Neem dan een kleine pan. Een grotere pan voor een grotere kotelet: aanpassen dus. Haal je vlees niet te laat uit de koelkast, zeker niet "last minute". Een warme pan doet een stuk vlees "schrikken". Zorg er dus voor dat je vlees op kamertemperatuur is. Zo moet je niet enkel minder lang bakken, het resulteert ook in een malser stuk vlees. 

2.  Dep het vlees droog met wat keukenpapier. Zo verkrijg je een lekker korstje. Extra smakelijk! 

3. Gebruik voldoende boter. Warm de pan stevig op, voeg de boter toe en wacht tot het "schuim" wegtrekt. Kruid je kotelet vlak voor je ze in de pan doet. Peper, zout en een beetje nootmuskaat passen perfect bij varkensvlees. 

4. Wil je extra smaak? Bak gedurende 2 minutren op 1 kant op een hoog vuur voor je de kotelet omdraait. Doe dan hetzelfde aan de andere zijde. Ga over naar een lager vuur en laat rustig verder garen. Zo blijft je stukje vlees lekker sappig. 

5. Hou alles goed in de gaten en laat niet vollédig garen. De kotelet kan nog even zachtjes verder garen op een warm bord. Dat kan je afdekken met wat aluminiumfolie. Een beetje geduld wordt beloond met extra smaak!

Extra tip

Laat het randje vet aan het vlees. Het zorgt ervoor dat het geheel niet uitdroogt en dat je eindresultaat bolt van smaak. Het vetrandje kan je na het bakken wegsnijden als je dat wil. randje vet helpt te voorkomen dat varkensvlees uitdroogt tijdens het bakken. Het is een extra garantie voor een mals, sappig stukje vlees met meer smaak. Na het bakken snijd je het vetrandje weg, als je dat wenst. 

C5DK_BLOG_uID-1_Thumb_cID-462.jpg

Deel deze pagina: