10 tips voor een perfect gebraad

Het perfecte gebraad: hoe maak je het klaar? Hoe lang moet het de oven in en wanneer is het écht gaar? We geven je 10 tips.

10 tips voor een perfect gebraad

  1. Ga niet voor een te klein gebraad, want dan is de kans op uitdrogen veel groter. Een gebraad van 800 gr à 1 kg is ideaal voor 4 personen
  2. Laat het gebraad eerst even (een uurtje) op kamertemperatuur komen vooraleer je het in de pan of oven doet. Dus niet net je het uit de koelkast haalde. Koud vlees "schrikt" en "spant op" als het in een hete pan komt. Zo wordt het taai
  3. Een gelijkvormig gebraad is ideaal en zeker aan te raden. Is je gebraad dat niet, bindt het dan op zodat het gelijkvormig wordt. Zo vermijd je droge stukken in het vlees waar andere delen nog maar net gaar zijn. Snij de vetrandjes er niet af: ze geven extra smaak en zorgt ervoor dat je vlees niet uitdroogt. Je kan ze nadien nog afsnijden.
  4. Schroei het gebraad eerst even toe. Zo blijven alle sappen in het vlees.
  5. Laat het vlees gedurende een langere tijd op lage temperatuur garen. De oventemperatuur is ideaal tussen 150 en 200°C. Vermijd de heteluchtstand, want die droogt je vlees uit
  6. Gebraad kan je ook in de pan klaarmaken. Zorg er dan wel voor dat je een pan met dikke bodem hebt. Zet het deksel op en zet het vuur niet te hoog. Gebruik een kleefpan, geen anti-aanbaklaag. Van de aanbaksels kan je lekkere jus maken. Kies de pan in functie van de grootte van het vlees, maar niet te groot want daar kan boter verbranden. 
  7. Bevochtig het gebraad regelmatig met wat braadvocht. Zo vermijd je dat het vlees uitdroogt
  8. Haal 5 minuten voor het vlees gaar is het touwtje rond het gebraad los. Het vlees kan dan nog wat uitzetten
  9. Laat het vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. De vleessappen kunnen zo wat herverdelen
  10. Snij met een scherp mes. Als je een bot mes gebruikt, duw je te hard en haal je het vocht uit het vlees

Smakelijk!

C5DK_BLOG_uID-1_Thumb_cID-466.jpg

Deel deze pagina: